Rakastuin viime syksynä Thaimaassa kevyeen, tuliseen ja täyttävään salaattiin nimeltään Som tam eli papaijasalaatti. Olin maistanut papaijasalaattia jo aikaisemmalla Aasian matkallani Vietnamissa, mutta tuosta kerrasta on jäänyt lähinnä mieleen nenänalushiki, vettä valuvat silmät ja matkakumppaneiden paskainen nauru. Vietnamin tulinen on varovaisesti sanottuna eri asia kuin Thaimaan tulinen.
Löysin Suomeen palattuani heti ensimmäisellä yrittämällä lähestulkoon aidon makuisen som tam-reseptin ja haluan jakaa sen teillekin, koska kyseessä on niin täydellinen, ravintorikas ja helppo tekele. Teen tätä usein arki-iltaisin, koska syön lounaan aina ravintolassa ja tämä on juuri sopivan kevyt päivällinen minun makuuni. Kerrottakoon kuitenkin ennakkovaroituksena, että jos salaatti tarkoittaa sinulle yhtä kuin ei-minkään-makuista jäävuorisalaattia, jonka sekaan on viipaloitu pari siivua ei-minkään-makuista kurkkua ja tomaattia ja komeus kruunataan e-koodien kuninkaalla eli valmiilla salaattikastikkeella, niin lopputulos saattaa yllättää. Som tam muuttaa käsityksesi salaatista loppuelämäksesi. Jos et pidä chilistä tai ylipäätään tulisista mauista, niin älä edes kokeile tätä (tai no kokeile silti!).
Resepti on varastettu suoraan kansalliskauppamme Alkon sivuilta, joten en voi ottaa siitä itselleni kunniaa.
Som tam eli papaijasalaatti
(Laktoositon)
4 hengelle alku- tai pikkuruokana
n. 500 g vihreää papaijaa
4 valkosipulinkynttä
2 pientä salottisipulia
1–3 punaista chilipalkoa
6 keitettyä vihreää papua
3 rkl nam pla -kalakastiketta
2 rkl limettimehua
2 tl palmusokeria
muutama kirsikkatomaatti
½ dl suolapähkinöitä rouhittuna
Valmistusohje
1. Kuori papaija, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
2. Kuori sipulit ja leikkaa ne pienen pieniksi kuutioiksi. Viipaloi chilit. Poista niistä halutessasi tuliset siemenet. Leikkaa pavut noin 2 cm kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kaikki kasvikset ja laita ne tarjoiluvadille.
3. Ota seoksesta ¼ eri kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta sose kalakastikkeella, limettimehulla ja sokerilla. Kääntele seos muiden aineiden joukkoon. Koristele puolitetuilla tomaateilla ja pähkinöillä.
Vinkki: Korvaa vihreä papaija raa´ahkolla mangolla, kypsällä papaijalla tai ohuenohuilla kurkku- ja porkkanasuikaleilla.
4 hengelle alku- tai pikkuruokana
n. 500 g vihreää papaijaa
4 valkosipulinkynttä
2 pientä salottisipulia
1–3 punaista chilipalkoa
6 keitettyä vihreää papua
3 rkl nam pla -kalakastiketta
2 rkl limettimehua
2 tl palmusokeria
muutama kirsikkatomaatti
½ dl suolapähkinöitä rouhittuna
Valmistusohje
1. Kuori papaija, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
2. Kuori sipulit ja leikkaa ne pienen pieniksi kuutioiksi. Viipaloi chilit. Poista niistä halutessasi tuliset siemenet. Leikkaa pavut noin 2 cm kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kaikki kasvikset ja laita ne tarjoiluvadille.
3. Ota seoksesta ¼ eri kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta sose kalakastikkeella, limettimehulla ja sokerilla. Kääntele seos muiden aineiden joukkoon. Koristele puolitetuilla tomaateilla ja pähkinöillä.
Vinkki: Korvaa vihreä papaija raa´ahkolla mangolla, kypsällä papaijalla tai ohuenohuilla kurkku- ja porkkanasuikaleilla.
Laitan itse aina sekaan kuorimaveitsellä ohuiksi raastettuja porkkanasuikaleita ja jätän usein pavut pois, jos en ole muistanut ostaa niitä. Muiden raaka-aineiden suhteen ei kuitenkaan voi huijata. Sipulin pitää olla nimenomaan salottisipulia ja palmusokerin palmusokeria, muuten lopputulos kärsii. Jos arvostat laatua ja autenttisuutta, suosittelen hankkimaan kalakastikkeen Prisman sijaan jostakin aasialaisesta elintarvikemyymälästä, jopa Joensuusta löytyy ainakin yksi. Samasta osoitteesta löytyy myös palmusokeri. Tulisuutta voi säädellä chilin määrällä, itse käytän yleensä sekä punaista että vihreää chiliä. Muista, että salaatin kuuluukin olla tulinen.
Varoitus: salaatista on olemassa Aasiassa eri versioita. Jos siis tilaat som tamia Aasiassa, suosittelen tarkistamaan etukäteen mitä annos pitää sisällään. Viime reissulla ystäväni nimittäin löysi oman papaijakasansa keskeltä kuolleen, epäilyttävän raa'an näköisen ja KOKONAISEN taskuravun. Yök.
Katselin kaukokaipuussani kuvia viime vuoden reissusta, auringon ja lämmön lisäksi tulvi monet, huiput matkamuistot mieleen. Rakas matkakumppanini varmaan allekirjoittaa, jos sanon, että reissussa koettiin yhtä sun toista mielenkiintoista :) Tässä muutama tunnelmapala Thaimaan saarihyppelyltä. Seuraavaa reissua odotellessa syökää som tamia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti