Pähkinä-allergikot, älkää suotta vaivautuko lukemaan
pidemmälle, sillä seuraavaksi on luvassa painavaa asiaa pähkinöistä.
Pähkinät ovat kasvissyöjän perusruokaa, sillä pähkinöiden
proteiinit ovat hyvä valkuaisen lähde. Olen siis popsinut pähkinöitä
sellaisenaan ja salaattien päällä, mutta pähkinöiden monipuoliset
käyttömahdollisuudet yllättivät minut, kun kiinnostukseni raakaravintoa kohtaan
heräsi ja halusin löytää ravintorikkaita ja matalahiilihydraattisia
vaihtoehtoja valkoiselle, yliprosessoidulle huttujauholle. Pähkinöistähän voi
tehdä vaikka mitä! Pähkinälajikkeita on valtavasti, joten lajikkeita
vaihtelemalla makuunkaan ei kyllästy. Omat suosikkini ovat kermaiset ja
täyteläiset pähkinät, kuten macadamia ja cashew. Uusia lajikkeita ilmestyy
Suomen ekokauppoihin vähän väliä, seuraavaksi aion kokeilla tiikeripähkinää.
Pähkinöiden liottaminen vedessä herättää ja vapauttaa
niiden elämää antavat voimat. Elimistö ottaa myös tavallista helpommin vastaan
aminohappoja liotettujen pähkinöiden ja siementen proteiineista ja samalla
niistä tulee helpommin sulavia. Pähkinöitä tulisi liottaa noin kahdeksan
tuntia. Jos liotus kestää yli 12 tuntia, säilytä kulhoa jääkaapissa.
Liotusvettä kannattaa lisätä vähintään kolminkertainen määrä. Pähkinät
pilaantuvat helposti, joten käytä liotetut pähkinät mahdollisimman pian ja
säilytä pähkinät muutoin kuivassa ja viileässä.
Luontaistuotekaupoissa myydään myös valmiita pähkinäjauhoja – ja rouheita. Oma suosikkini on luomulaatuinen kookosjauho, joka antaa leivonnaisille ihanan maun. Ne ovat myös tavallista jauhoa makeampia, joten kookosjauhoja käytettäessä ei juurikaan makeuttajia tarvita. Pähkinäjauhot käyttäytyvät kuitenkin leivonnassa hieman eri tavalla kun tavalliset jauhot ja omat kokeiluni eivät ole aina ihan onnistuneita. Olen oppinut, että esimerkiksi täysirasvainen mantelijauho tarvitsee leivonnassa kaverikseen psylliumia, jotta rakenteesta saadaan taikinamainen.
Liotetuista pähkinöistä voi valmistaa myös helppotekoisia
ja ravitsevia ”maitoja”, jotka toimivat täydellisesti smoothieissa ja niillä
voi leivonnassa korvata maidon sekä kerman. Maidon voi halutessaan makeuttaa
esimerkiksi taateleilla ja maustaa luomuvaniljalla, kanelilla, kardemummalla
tms. Laitan yleensä mutkat suoriksi ja jätän useimmiten liotusvaiheen
kokonaan välistä. Pähkinämaito onnistuu liottamattakin (vaikka liotus on
suositeltavaa!).
Tässä simppeli perusohje kaikessa yksinkertaisuudessaan:
3 dl manteleita tai muita pähkinöitä
6 dl - 1 l vettä
(kanelia, vaniljaa tms.)
Huuhdo mantelit useassa vedessä kunnes vesi on kirkasta.
(Laita mantelit lasikulhoon ja vettä 5 cm yli
manteleiden.
Liota mantelit yön yli jääkaapissa ja kaada vesi pois.)
Huuhdo mantelit ja kaada ne tehosekoittimeen veden kera.
Mitä vähemmän vettä, sitä kermamaisempi koostumus.
Hienonna suurimmalla teholla. Siivilöi mantelimaito
siivilässä tai harson avulla. Valmis mantelimaito säilyy kylmässä noin
kolme päivää. Ylijääneen mantelimassan voit käyttää esim. sämpylätaikinaan. Täällä ohje kuvien kera.
Jos olet kovin laiska, niin erilaisia pähkinämaitoja on
saatavilla luontaistuotekaupoista. Niihin on vain valitettavan usein lisätty
sokeria ja säilyvyyttä parantavia aineksia. Nautin mieluummin oman maitoni
ilman. Pähkinät ovat erittäin ravintorikasta syötävää. Ne
sisältävät lajikkeesta riippuen hyvälaatuista rasvaa, vitamiineja,
antioksidantteja, mineraaleja ja kuituja. Tutkimusten mukaan pähkinät
vahvistavat immuunijärjestelmää ja suojaavat syövältä, sillä pähkinöiden
antioksidanttipitoisuus suojaa elimistöä haitallisilta vapaiden radikaalien
hyökkäyksiltä. Pähkinät alentavat kolesterolia ja cashewpähkinän on todettu
suojaavan silmiä ikärappeumalta. Painostaan huolehtivalle pieni varoituksen sana on
kuitenkin paikallaan. Pähkinät sisältävät paljon rasvaa, joten niissä on myös
runsaasti kaloreita. Siis muista KOHTUUS.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti