tiistai 26. helmikuuta 2013

Go Nuts!

Pähkinä-allergikot, älkää suotta vaivautuko lukemaan pidemmälle, sillä seuraavaksi on luvassa painavaa asiaa pähkinöistä.

Pähkinät ovat kasvissyöjän perusruokaa, sillä pähkinöiden proteiinit ovat hyvä valkuaisen lähde. Olen siis popsinut pähkinöitä sellaisenaan ja salaattien päällä, mutta pähkinöiden monipuoliset käyttömahdollisuudet yllättivät minut, kun kiinnostukseni raakaravintoa kohtaan heräsi ja halusin löytää ravintorikkaita ja matalahiilihydraattisia vaihtoehtoja valkoiselle, yliprosessoidulle huttujauholle. Pähkinöistähän voi tehdä vaikka mitä!  Pähkinälajikkeita on valtavasti, joten lajikkeita vaihtelemalla makuunkaan ei kyllästy. Omat suosikkini ovat kermaiset ja täyteläiset pähkinät, kuten macadamia ja cashew. Uusia lajikkeita ilmestyy Suomen ekokauppoihin vähän väliä, seuraavaksi aion kokeilla tiikeripähkinää. 


Pähkinöiden liottaminen vedessä herättää ja vapauttaa niiden elämää antavat voimat. Elimistö ottaa myös tavallista helpommin vastaan aminohappoja liotettujen pähkinöiden ja siementen proteiineista ja samalla niistä tulee helpommin sulavia. Pähkinöitä tulisi liottaa noin kahdeksan tuntia. Jos liotus kestää yli 12 tuntia, säilytä kulhoa jääkaapissa. Liotusvettä kannattaa lisätä vähintään kolminkertainen määrä. Pähkinät pilaantuvat helposti, joten käytä liotetut pähkinät mahdollisimman pian ja säilytä pähkinät muutoin kuivassa ja viileässä.

Luontaistuotekaupoissa myydään myös valmiita pähkinäjauhoja – ja rouheita. Oma suosikkini on luomulaatuinen kookosjauho, joka antaa leivonnaisille ihanan maun. Ne ovat myös tavallista jauhoa makeampia, joten kookosjauhoja käytettäessä ei juurikaan makeuttajia tarvita. Pähkinäjauhot käyttäytyvät kuitenkin leivonnassa hieman eri tavalla kun tavalliset jauhot ja omat kokeiluni eivät ole aina ihan onnistuneita. Olen oppinut, että esimerkiksi täysirasvainen mantelijauho tarvitsee leivonnassa kaverikseen psylliumia, jotta rakenteesta saadaan taikinamainen.

Liotetuista pähkinöistä voi valmistaa myös helppotekoisia ja ravitsevia ”maitoja”, jotka toimivat täydellisesti smoothieissa ja niillä voi leivonnassa korvata maidon sekä kerman. Maidon voi halutessaan makeuttaa esimerkiksi taateleilla ja maustaa luomuvaniljalla, kanelilla, kardemummalla tms.  Laitan yleensä mutkat suoriksi ja jätän useimmiten liotusvaiheen kokonaan välistä. Pähkinämaito onnistuu liottamattakin (vaikka liotus on suositeltavaa!). 

Tässä simppeli perusohje kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Mantelimaito 
3 dl manteleita tai muita pähkinöitä
6 dl - 1 l vettä
(kanelia, vaniljaa tms.)

Huuhdo mantelit useassa vedessä kunnes vesi on kirkasta.
(Laita mantelit lasikulhoon ja vettä 5 cm yli manteleiden.
Liota mantelit yön yli jääkaapissa ja kaada vesi pois.)
Huuhdo mantelit ja kaada ne tehosekoittimeen veden kera. Mitä vähemmän vettä, sitä kermamaisempi koostumus.
Hienonna suurimmalla teholla. Siivilöi mantelimaito siivilässä tai harson avulla. Valmis mantelimaito säilyy kylmässä noin kolme päivää. Ylijääneen mantelimassan voit käyttää esim. sämpylätaikinaan. Täällä ohje kuvien kera. 

Jos olet kovin laiska, niin erilaisia pähkinämaitoja on saatavilla luontaistuotekaupoista. Niihin on vain valitettavan usein lisätty sokeria ja säilyvyyttä parantavia aineksia. Nautin mieluummin oman maitoni ilman. Pähkinät ovat erittäin ravintorikasta syötävää. Ne sisältävät lajikkeesta riippuen hyvälaatuista rasvaa, vitamiineja, antioksidantteja, mineraaleja ja kuituja. Tutkimusten mukaan pähkinät vahvistavat immuunijärjestelmää ja suojaavat syövältä, sillä pähkinöiden antioksidanttipitoisuus suojaa elimistöä haitallisilta vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä. Pähkinät alentavat kolesterolia ja cashewpähkinän on todettu suojaavan silmiä ikärappeumalta. Painostaan huolehtivalle pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Pähkinät sisältävät paljon rasvaa, joten niissä on myös runsaasti kaloreita. Siis muista KOHTUUS.













Ei kommentteja: